Lehdistö 2010

Allan Rantanen (vas) ohjeistaa nuorta kuljettajaa ennen radalle lähtöä.
Ivan Rantanen (oik) testauttaa karting auton jarruja ennen starttia.

 

 

HangonLehti 27.05.2010

Hanko Rental tarjoaa kartingelämyksiä

Hangon Urheiluautoilijoiden ylläpitämällä kartingradalla Silversandin mutkassa on tänä keväänä aloittanut uusi yrittäjä. Hanko Rental Oy:n päätoimiala on kartingautojen vuokraus ja karting tapahtumien järjestäminen. Yrityksen omistajat ovat Ivan "Vanja" Rantanen ja Allan Rantanen.

Heille syntyi viime vuoden aikana idea perustaa yritys, joka toimisi sesonkiyrityksenä Vanjan opiskelujen tukena Hangossa. Tammikuussa 2010 idea eteni ja poiki yrityksen nimeltä Hanko Rental yrityskauppojen kautta. Suurin osa kalustoa ostettiin edelliseltä radalla toimineelta yrittäjältä. Kevään aikana on tehty lisää investointeja ja kaluston määrää on lisätty pikku hiljaa.

Vuokraus ja varaosat samasta paikasta

Yritys järjestää tapahtumia niin yrityksille kuin kaveriporukoille unohtamatta yksittäis asiakkaita. Vaikka et olisi ajanut kertaakaan, henkilökunta lupaa ohjeistaa ja opettaa jokaisen ajajan tuntemaan kartingauton hallitsemisen, tekniikan ja yleisimmät ratasäännöt. Lähitulevaisuudessa yrityksellä on suunnitelmissa laajentaa toimintaa kartingautojen varaosamyyntiin. Toimintaa tullaan laajentamaan järjestämällä kestävyysajokilpailuja yrityksille ja suuremmille ryhmille yhdessä yhteistyökumppanien kanssa. Tämän lisäksi yritys haluaa laajentaa toimintaansa myös muiden pienkoneiden ja laitteiden vuokrauksen puolelle. Vuokrakalustoon kuuluu tällä hetkellä kymmenen Raket 120 cc-moottorein varustettua autoa. Yksi autoista on Raket 60 cc, joka on tarkoitettu 7-14 vuotiaille sekä yksi "Buffo"-luokan auto, jolla perheen pienimmätkin pääsevät tutustumaan kartingin saloihin. Kaikki kartingautot ovat kaksitahtisia ja vaihteettomia, joten hallinta on helppoa jopa lajia ensi kertaa kokeilevan. Kaikkiin vuokrauksiimme kuuluu kaikki tarvittavat varusteet: kypärä, kypärähuppu, ajohaalari ja hanskat.

Asiakaspalvelua monilla kielillä

Ivan Rantanen on opiskellut vuodesta 2009 lähtien tradenomiksi Kymeenlaakson Kouvolan liiketaluoden yksikössä kansainvälisen kaupan koulutusohjelmassa suuntautumisvaihtoehtonaan Venäjän kauppa. Ivanin erikoisuutena yrityksen asiakaspalvelun kannalta on venäjän kielen taito toisena äidinkielenään ja sujuva "lontoon" puhuminen. Eli yhteisymmärrys asiakkaiden kanssa ei varmastikkaan kaadu ainakaan ensimmäisenä kielitaitoon. Lisäksi aiemmin hankittu työkokemus asiakaspalvelutehtävistä auttanee varmasti keltanokkaa palvelutentävissä.

-Koen yrityksen pyörittämisen positiivisena haasteena ja näen tässä hyvän mahdollisuuden kehittää samalla mahdollisesti hieman lajiakin. Pääasiahan tässä on kuitenkin antaa ihmisille elämyksiä ja hyvä mieli kartingin parissa, kertoo Ivan Rantanen. 

Teksti ja kuvat: Jari Martiskainen

HangonLehti

Karting on monien elämysten laji

Karting harrastuksena on varmaan yksi maailman hauskimmista moottoriurheilun muodoista. Lajia on hauska harrastaa ja se on kohtuullisen halpaa, tarjoten monenlaisia elämyksiä. Lajin suosio kasvaa koko ajan. Ikärajaa ei ole, se sopii niin nuorille, vanhoille, miehille kuin naisille. Kun istut ensimmäistä kertaa karting auton penkkiin, on se varmasti mieleenpainuva kokemus, jota kannattaa jatkaa. Vaikka olisit ajanut muita ajoneuvoja tai ollut kyydissä, ei se vedä vertoja karting autolla ajamiseen suljetulla radalla vain muutaman sentin korkeudella radan pinnasta. Vauhdin hurma vie mennessään. Radan toiminnasta saat lisätietoja osoitteesta:hanua.fi

Tutustu lajiin vuokraamalla ensin auto

Alkuun pääset tutustumalla paikallisen autokerhon(Hangon Urheiluautoilijat ry) ylläpitämään karting rataan, joka sijaitsee Silversandin mutkassa, valtatie 25 varrella(n.kolme km keskustasta). Rata on 704 metriä pitkä, sisältäen korkeuseroja. Yritykset tai yksityishenkilöt voivat vuokrata karting radan yrittäjältä (Hanko Rental OY) kaluston, jolla voi ajaa vaikka karting mestaruudesta. Radalla voi katsella ja kysellä lajista paikalla olevilta henkilöiltä. Mikäli kiinnostus herää, alkuun voit vaikka vuokrata auton radan vuokrauspisteestä. Varusteet kuuluvat hintaan. Opastus auton käyttöön ja radan säännöt opetellaan ennen radalle menoa. Autoja on monen kokoisia, eri ikäisille tarkoitettuja. Henkilösttö opastaa sopivan auton löytämisessä. Maantieteellisestä paikasta johtuen ajokausi on hangossa pitkä. Ajamaan pääsee jo huhtikuussa, ratakauden päättyessä loka-marraskuun vaihteessa. Onpa radalla ajettu myöhempäänkin.

Auton rakenne on yksinkertainen

Itse auto on selkeä rakenteeltaan ja siinä piilee varmaan, osa sen suuresta suosiosta. Autosta löytyy runko, ohjauspyörä, moottori, jarrujärjestelmä ja neljä rengasta. Autosta ei löydy jousitusta. Se on vain kaikkein välttämättömistä perusosista koottu yksipaikkainen auto. Autojen runkoja löytyy paljon. Sen oikean löytyminen riippuu siitä miten paljon haluat alkuun satsata rahaa. Harrastusta aloittaessa kannattaa varmaan auton osto aloittaa hyväkuntoisella käytetyllä. Käytetty runko riittää hyvin kokemuksen hankkimiseen. Tietoa on hyvä hankkia keskustelemalla jo lajia harrastaneilta kuljettajilta.

Säännöt ja turvallisuus

Radalle ei voi mennä ilman että tuntee radan säännöt ja turvallisuus asiat hyvin. Määräysten mukaiset turvallisuusvarusteet ovat lajissa pakolliset. Vaikka usein terve järki ja itsesuojeluvaisto auttavat, turvallisuudesta ei voi tinkiä. Pakollisiin varustuksiin kuuluvat kypärä, ajopuku, hansikkaat ja jalkineet. Muita varustuksia ovat mm. niskatuki, kylkisuoja, sadeasu, kypärähuppu, alusasu sekä polvi- ja kyynärsuojat. Se ei liene yllätys että mitään autoa ei korjata ilman asianmukaisia työkaluja. Suurin osa näistä löytynee monen isän työkalupakista. Kuljetuskalustoksi riittää aluksi ihan tavallinen auton peräkärry. Aina on hyvä muistaa että varsinkin nuoren ollessa kyseessä, koko perheen tuki tässä lajissa on korvaamaton. Yleensä käy niin että nuori harrastaa, isä huoltaa ja korjaa. Äiti kannustaa ja hoitaa ruokahuollon. Yhteispelillä homma sujuu hyvin.

Teksti: Jari Martiskainen

Syyssurinat päätti kartingkauden

HangonLehti 15.10.2010

Hangon Urheiluautoilijat ry (HanUA) ja Speedmaker Oy järjestivät yhteistyössä viikonvaihteen harjoituskilpailun Silversandin kartingradalla. Syys-surinat nimeä kantava kilpailu oli samalla kauden päätöskilpailu.

Ratavarikko täyttyi ääriään myöten, sillä kilpailuun osallistui yhteensä nelisenkymmentä kilpailijaa taustajoukkoineen. Ratavarikko kävi jo pieneksi sillä tänä päivänä kilpa-auto lastataan kuorma-autoon. Monella on lisäksi vielä katos mahdollisen sateen vuoksi.

Tänä viikonloppuna ei sadetta kuitenkaan saatu vaikka muuten viileää olikin. Viikonlopun ohjelma olikin tiivis, sillä se sisälsi useita eri luokkia. Kilpailtavat luokat olivat Cadet, Raket 85, Harrastaja, KF6 sekä Speedmakerin järjestämä tunninkisan kuudes ja viimeinen osakilpailu.

Hankolainen TB-Racing (Mika Salo, Hannu Karvinen ja Tony Tilaeus) voitti tämän osakilpailun. Sunnuntaina ajettiin yksilökisat samoissa luokissa. Molemmat päivät starttasivat ilmoittautumisilla ja auton katsastuksella. Harjoittelun jälkeen siirryttiin aika-ajojen jälkeen kestävyysajoihin. Sunnuntaina ajettiin lisäksi alkuerät ja finaalit. Myös sunnuntaina ajettiin tunnin kestävä yksilökisa Raket 120 -luokassa.

HanUA:n Mika Salo sijoitui hienosti toiseksi tässä kestävyyskisassa. Cadet-luokassa kilpailuun osallistuneet nuorimmat kuljettajat olivat iältään kuuden vanhoja. Myös yleisöä oli kiitettävästi paikalla. Kilpailut menivätkin rutiinilla sillä vastaavia kisoja on järjestetty jo vuosien ajan. Niin yleisö kuin kilpailijatkin olivat tyytyväisiä viikonlopun näyttävään autourheulutarjontaan Hangossa.

Kilpailun johtajana toimi Taisto Harjunen Riihimäeltä. Hän on pitkän linjan autourheiluharrastaja. Hänen opeistaan ovat monet sadat nuoret saaneet nauttia mm. niistä viidestätoista viikonloppuleiristä aina 70-luvulta asti, joita Hangossa on järjestetty. Kilpailun operatiivisesta johdosta vastasi Kari Vihreälehto Speedmaker Oy:stä. Hangon Urheiluautoilijoiden jäsenet olivat toimitsijatehtävissä. HanUA kiittääkin kaikkia mukana olleita kilpailun järjestelyistä. Kilpailun tulokset voit käydä katsomassa: Tuloksia osiosta. Kuvagallerista näät kisan kuvasaldoa.

Kuva ja Teksi: Jari Martiskainen

Tunnelmia Riihimäki rallista...

Tunnelmia Riihimäki-rallin EK 6:lta

Hangon UA hoiti Riihimäki rallin EK 6:n  maali toiminnot, stop- kirjaukset            sekä ajat tulospalvelulle.

- Tekniikka on mennyt eteenpäin myös rallissa sillä teimme tietokoneella tiedonsiirrot ja EK:lla käytetty aika siirtyi suoraan näyttöön kun kirjasimme kilpailijan numeron kertoo Reiska.

Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, oikea aika saatiin radiopuhelimella maalilinjalta, tussilla merkattiin läppi taululle. Homma hoidettiin kunnialla vaikka pienoinen pakkanen kiusoitteli. Lohjan UA oli jälleen kerran tyytyväinen saamaansa apuun jatkaa Reiska.

Terveisin mukana olleet:

Urpo, Stigu ja Reiska.

(*26.01.2010*)