Lehdistö 2013

Mika Salon kansainvälinen kisa toi finaalipaikan

HanUA:n Mika Salo ajoi hienosti finaalin kahdennelletoista sijalle Portugalissa.

HANGON LEHTI 13.12.2012

Teksti: Jari Martiskainen

Kuva: Mika Leinonen

Hangon Urheiluautoilijoiden Mika Salo osallistui muutama viikko sitten Portugalin Portimäossa käytyyn Rotax Max Challenge Grand Finals 2012 –karting kilpailuun Suomen edustajana. Kilpailijoita oli yhteensä 303 viidessä eri luokassa. Mika kilpaili Masters DD2 luokassa, jossa kilpaili yhteensä 72 kuljettajaa ympäri maailmaa.

1531 pitkällä radalla keskimääräinen huippunopeus oli jopa 140 km/tunnissa. Salon tie tähän kilpailuun johti kesällä ajetun valtakunnallisen Rotax Max Challenge sarjan ylivoimaisen voiton takia. Mika ei itse ollut ajanut DD2 luokan autoa koskaan ennen. Ainut kerta oli suomen osakilpailun viimeisessä kisassa kun voitto oli jo ratkennut. Toinen kerta oli portugalin kisassa.

Harmittavien takaiskujen jälkeen Mikan lopullinen sijoitus finaalissa oli kahdestoista. Mukaan finaaliin pääsi aika ajojen perustella 34 kuljettajaa. Sijoitus sinänsä on erinomainen kun kyseessä oli Mikan ensimmäinen kansainvälinen kilpailu. Kisan voitto meni Etelä-Afrikkaan. Mika hävisi voittajalle 14 sekuntia.

Mika lähti matkaan marraskuun lopussa portugaliin. Viikon kestänyt kisamatka sisälsi ennen varsinaista finaalia mm. ilmoittautumisen kisapaikalle, rungon ja moottorin arvonnan sekä harjoittelua radalla ryhmittäin.  Kahden aika-ajon jälkeen vuorossa olivat renkaiden arvonta. Kolmanteen aika-ajoon Mika ajoi nopeimman aika-ajo kierroksen, ollen lopullisessa sijoituksessa yhdestoista. Mukana oli yhteensä 60 kilpailijaa.

Kahden alkuerän jälkeen Mika oli ajanut toiseksi nopeimmat kierrosajat. Kolmannessa alkuerässä sijoitus oli jo kolmas. Itse kisapäivä alkoi pre-finaalilla, lähtöruudusta viisi. Lähdössä Mika piti oman paikkansa ja ajoi kierrokselle yhdeksän viiden parhaan joukossa. Sitten Iso-Britanniasta kotoisin oleva kuljettaja törmäsi Mikan autoon takaapäin, auton pyörähtäessä ja sammuessa radan viereen. Mika pääsi kuitenkin jatkamaan ja tuli lopulta ruutulipulle toiseksi viimeisenä.

Finaalissa Mikan lähtöruutu oli harmittavasti kolmaskymmenesensimmäinen. Mika ajoi kuitenkin puhtaan ajon, ohittaen monet maailman luokan kuljettajat. Mainittakoon vielä että kolme kuljettajaa alitti minuutin kierrosajan, Mikan ollessa yksi niistä. Finaalissa Mikan sijoitus parani peräti 19 sijaa lähtöruutusta. Hyvä asia onkin se että Mikan vauhti riittää myös näin korkealle tasolle. Ensi kauden suunnitelmat riippuvat pitkälti siitä, miten Mika saa rahoituksen järjestymään. Suuri kiitos lankeaa niin tukijoille kuin mekaanikkona toimineelle Tom Berglundille.

Suomen sarja jatkuu ensi kesänä. Jos menestystä tulee yhtä hyvin, seuraavat kisat ajetaan vuonna 2013 Yhdysvalloissa, NOLA Motorsports Parkissa, lähellä New Orleansia.